De bemanning van de Vrijstaat bestaat uit Jelle (1979) en Anne (1987). We leerden elkaar kennen tijdens salsadansen in 2013. Van ons gedeelde verlangen naar vrijheid en avontuur en onze onverschilligheid voor spullen en ijdelheid smeedden we samen het plan om een zeilend bestaan op te bouwen. Zonder boot, zonder noemenswaardige zeilervaring. We kochten in 2015 de ‘Whistler’, een polyester victoire 22 en leerden onszelf zeezeilen op het wad tussen Lauwers- en Schiermonnikoog. In 2017 werden we trotse eigenaren van de ‘Island Lady’, een 33-voeter die we omdoopten tot ‘Vrijstaat’. Het schip, dat gebouwd werd in 1958 en minstens tweemaal een ‘rondje Carieb’ heeft gevaren, heeft genoeg ervaring om onze dromen waar te maken, denken we.

In 2021 kwam ook scheepskat Leo aan boord van de Vrijstaat wonen. Sinds die wederzijdse adoptie is onze bemanning pas écht compleet.

Jelle
Jelle op de Grote Belt, zomer 2018

Jelle (1979) is opgegroeid in Laren, maar woonde onder meer in Rotterdam, Centraal-Amerika en Oost-Groningen. Hij is een echte doener, werkte sinds jaar en dag in het toerisme en organiseerde voordat we vertrokken maatwerkreizen voor een touroperator. Hij heeft slechte herinneringen aan een boottocht naar Newcastle, waarbij alle opvarenden zeeziek werden en hij nog wel het meest. Toch raakte hij tijdens zijn verblijf in Centraal-Amerika geïnspireerd door een stel dat zeilend over de wereld trok in een catamaran. Dat wilde hij ook! Gelukkig leerde hij Anne kennen, met wie hij in 2015 voor het eerst in een valkje rondjes zeilde op het Paterswoldse meer. De rondjes en de boten werden steeds groter, totaan ons vertrek de wijde wereld in in 2020. En die zeeziekte… die neemt hij op de koop toe.

Zeezeilcursus op het wad, November 2018

Anne (1987) is opgegroeid in Groningen. Ze is een echte denker, studeerde filosofie en werkte tot ons vertrek als filosofiedocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als kind ging ze ‘s zomers op zeilkamp, waar ze de basisbeginselen voor optimist en kielboot leerde. Later zeilde ze op mooie zomerdagen luie rondjes op het Paterswoldse meer. Daarna verlegde ze haar koers: ze ging studeren in Amsterdam en zocht naar avontuur in de bergen en op de Balkan. Terug in Groningen leerde ze Jelle kennen. Met hem pakte ze het zeilen weer op: eerst in een valkje op het Paterswoldse meer, maar in 2016 haalde ze haar TKN en maakte met Jelle haar eerste zeemijlen van Lauwersoog naar Schier. In 2018 zeilden ze samen op de Vrijstaat naar de Oostzee, om in 2020 Nederland te verlaten, de wijde wereld in.

Kopenhagen, 2018. Vrijstaat op de achtergrond.

Samen dromen we van een leven met minimale spullen en maximale vrijheid. We worden gelukkig van buiten zijn, avonturen beleven, mooie muziek en ontmoetingen met gelijkgestemden. We worden ongelukkig van winters, binnen zitten, en het gevoel dat het leven een draaimolen is.

Juli 2020 gooiden we de trossen los om een zeilend bestaan op te bouwen. De Vrijstaat is sindsdien ons varend thuis, de wind bepaalt de koers. We vertrouwen erop dat we met vier handige handen en twee paar heel verschillende hersens onderweg genoeg kunnen verdienen om te blijven drijven. Een concrete route staat nog niet gepland, maar Zuidwaarts is de bedoeling. En verder: de vrijheid tegemoet!